Gestionarea gandurilor in situatii de criza
Multi oameni se plang in situatii de criza de gestionarea gandurilor (sau mai degraba gestionarea defectuoasa a gandurilor). Atunci cand avem o problema, ne-a parasit o persoana draga, suntem stresati, ne trezim prada gandurilor si a framantarilor care practic fac ce vor din noi. Se spune ca avem ganduri si emotii dar cum se face ca la prima proba dovedim ca noi le apartinem lor. Daca ma trezesc cum emotia ma face sa respir mult mai greu, sa am diverse reactii fizice si psihice, nu este clar ca in acele clipe eu sunt al emotiei? Deasemenea, daca gandurile umbla prin mintea mea dupa bunul lor plac, nu inseamna ca in acele momente eu sunt sclavul lor?
Ce este de inteles, daca ne observam ca reactionam in acest fel, este ca avem de lucru. Nu putem ramane subordonati, pioni ai propriei minti. Trebuie sa lucram activ in salubrizarea mintii de gandurile negative si nefolositoare. Cum? Neintrand in contact cu gandurile de aceasta factura.
Greseala pe care o fac multi este ca incearca sa lupte cu gandurile fara sa stie ca aceasta inseamna INTERACTIUNE cu ele iar interactiunea evident ca le alimenteaza. Spune extraordinarul Lao Tzu, autorul cartii Tao Te Ching si fondatorul Taoismului:
In fata mintii nemiscate, intregul univers se preda.
Nu poti opri raul de ganduri care curge neincetat insa te poti aseza ca un bolovan pe fundul apei lasand totul sa treaca pe langa tine. Aceea este linistea si calea. Raportarea se face la sine, nu la exterior. Este o vorba care spune:
Nu poti opri pasarile sa zboare pe deasupra casei tale, dar le poti opri din a-si faca cuib pe casa ta.
Cu alte cuvinte, nu poti lupta cu toate gandurile, poti insa sa nu te “asezi la masa” cu ele. Poti sa te opresti din a le alimenta.
A! si inca ceva… panica si frica nu previn greselile, le provoaca. Mai multe informatii in materialul video de mai jos.
Sa avem liniste in ganduri si in suflete!